dimecres, 27 d’octubre del 2010

Diferents formats i usos del reportatge

1. Mira un reportatge televisiu del tema que t'interessi. Determina de quin tipus de reportatge es tracta  i analitza’n les característiques. Indica en el teu comentari l'enllaç al reportatge analitzat.
El reportatge que he vist jo, es de tipus tèmatic- programa de televisió, conegut més amb el nom de documental. El documental que jo he vist, tracta d'Altafulla, una ciutat important a Tarragona. El programa que ha fet el documental, s'anomena quin país! i el seu objectiu es fer coneixer a la gent, caracteristiques d'altres pobles o ciutats que es toben a Catalunya. El reportatge d'altafulla, el presentador, ens presenta la ciutat escollida i ens explica mitjançant entrevistes i informació els diferents racons de la ciutat.
El video s'ha trobat en aquest URL: http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=47746

Dunes vestides de lliris de mar

1.Digues de quin tipus és el següent reportatge. Raona la teva resposta.

El reportatge anterior es de tipus interpretatiu , ja que inclou l' informació i mostra la seva opinió. A part ens dona informació sobre fets que es poden realitzar a les platges i informació característica dels lliris, també s'especifica a on els podem trobar. També ens fa com una mena d' introducció com mig literària al text que després es donarà a conèixer.

dilluns, 25 d’octubre del 2010

Pautes per elaborar un article d'opinió

1. Redacta un article d'opinió.
La venta de Moorlands Totilas.
Tots sabem que el món del cavall es basa en la compra- venda d'aquests animals, i fins i tot algunes vendes ens deixen impressionats. Fa exactament una setmana, Edward Gal a venut al millor cavall del món a Paul Shockemhöle. Crec que la venda de Totilas repercuteix molt al progrés del cavall, ja que actualment Totilas havia millorat molt i era un cavall de 10. Les seves notes en els concursos eren espectaculars i tothom aclamava el seu nom. Ara en Totilas l’utilitzaran o per la cria o per l'equip alemany de doma clàssica. Crec que utilitzar-lo per cria aniria bé ja que si el ajuntessin amb una euga de doma clàssica, els descendents serien molt bons i amb unes aptituds increïbles per fer doma clàssica. Edward Gal ara que ha perdut la seva estrella tindrà que començar de nou amb un altre cavall però crec que això no serà problema per a ell, ja que ell es fort i sap que pot, ara només falta saber que passarà en els pròxims jocs olímpics que passarà. Sortirà Edward Gal amb un cavall nou? No ho sé, no més sé que en Edward encara li queda una carta en la màniga.
2. Redacta una critica de cinema.
La critica de cine que jo faré es de la pel·lícula Súltan, el caballo del desierto. Aquesta pel·lícula està molt ben feta. Una de les coses que fallen a la pel·lícula es que es massa curta i això fa que en poc temps succeeixen moltes coses, i molt seguides, i això fa què hi hagi molta informació i l'espectador no pugui assumir tot. Una altre critica es que és veu molt que el cavall que surt ( el principal ) no es sempre el mateix, ja que es nota que l’ imitació del cavall es falsa. La noia que acompanya el cavall amb les seves aventures, representa que es una noia del sud de Aràbia, però en veritat la noia que surt en la pel·lícula es una noia americana. Crec que aquests punts s'haurien de tenir en compte en fer una altre pel·lícula ja que així sortirà millor, i l'espectador s'emocionarà més en veure la pel·lícula.

dimecres, 20 d’octubre del 2010

ANÀLISI D'UN ARTICLE D'OPINIÓ

1.    Llegeix larticle dopinió  de Josep M. Espinàs Perdonin, jo sóc de lletres i contesta les preguntes següents:
o   Quina és la tesi o tema de fons? Quins arguments utilitza Espinàs per defensar la seva tesi? Utilitza contraarguments?
Defensa que abans els estudiants estudiaven ciències i lletres. Però ara, el fet d'escollir entre una d'aquestes dos ha fet que per especialitzar-no's en una matèria després en l'altre no t’especialitzes, abans això no passava.
o   Quins elements lingüístics utilitza Espinàs per fonamentar la seva argumentació?
Ell escriu en primera persona del singular i utilitza a vegades exemples.  
                      o   A quina conclusió arriba lautor?
  La conclusió en la que ha arribat l'autor es de que la societat esta dividida en dos branques: els de ciències i els de lletres. 
2.    Busca tres articles dopinió de la premsa escrita i comenta els títols. Intenta jusficar-ne lús.
Això de l’educació ‘digital’ no queda clar…: la educació a partir dels ordinadors a els pares no els hi queda clar.
10.000 alumnes  substituiran els seus llibres de text per ordinadors: 10.000 alumnes deixaran de treballar a mà per treballar amb ordinador.
Me pagan por crear, colaborar, compartir y comunicar. : hi han oficis que son de crear col·laborar compartir i comunicar, es a dir, són treballs relacionats amb el bé comú.
3. Busca una crítica de cinema. Creus que es tracta dun article dopinió? Raona-ho.
Toy story 3
Ho han tornat a fer. Després d’un munt d’anys introduint-nos a nous móns fascinats, van decidir recuperar la seva saga originària i completar-ne la trilogia, tot un repte tenint en compte l’altíssim nivell del llistó al qual ens tenen acostumats. Però sembla que no hi ha repte que es resisteixi a Pixar i el resultat ha estat un cop més per treure’s el barret. No només han aconseguit no cremar uns personatges ja coneguts (el perill més gran que corrien), sinó que els ha fet seguir una evolució natural i els han convertit en veritables clàssics cinematogràfics, en una saga que probablement serà estudiada a les assignatures d’història del cinema d’aquí 50 anys. Un any més, Pixar segueix convertint en or tot el que toca.

La pel·lícula evoluciona clarament de menys a més. Els primers minuts potser resulten un pèl previsibles i donen massa voltes sobre un plantejament que, des d’un punt de vista raonable, hauria de resoldre’s més ràpid (un noi de 17 anys no s’emporta joguines a la universitat, per favor…), però conté bons girs i algun moment de suspens ben aconseguit. Tot canvia amb l’entrada del nou espai i els nous personatges, ja que és allà on la imaginació dels creadors torna a mostrar-se en tot el seu esplendor. A partir d’aquí, Toy Story 3 avança sense parar a un ritme trepidant i deixant diverses perles per emmarcar. La caracterització dels nous personatges, molt més complexa del que sembla en un principi, es combina amb la maduresa dels que ja coneixem i, un cop més, la convivència entre elles resulta ser totalment humana, amb els pros i contres que això comporta.

Realment, crec que Toy Story 3 és la més humana de la trilogia, i també la més obscura. Parteix d’uns personatges preocupats pel seu destí, espantats pel canvi que afronten i amb ganes de sortir endavant de la millor forma possible. Més endavant, els sentiments de cadascú juguen un paper clau, fins i tot n’hi ha que conserven traumes del seu passat. I el més fort és que no deixen de ser joguines, però t’ho creus i ho perceps com si veritablement fossin persones. En aquest sentit, és magistral certa historieta que s’explica a meitat de pel·lícula. A tot això, s’uneixen una colla de gags genials i descollonants, alguns d’ells amb clares referències a les dues pel·lícules anteriors de la saga, les quals és important haver vist si es vol captar-ho tot. D’altra banda, la capacitat d’introduir noves joguines que realment aportin una nova personalitat a la saga és admirable, i més tenint en compte que sempre es juga amb les característiques de la joguina de veritat.

Tot i que els creadors es treuen de la màniga certes llicències (perdonades) per sortir-se’n d’algunes situacions, la qualitat de les escenes d’acció, intriga i èpica és també per treure’s el barret. El moment àlgid del film genera més tensió que moltes pelis d’acció real d’aquest gènere. A nivell visual, l’evolució és la justa per mantenir-se fidels a l’estil de la saga, un gran encert segons la meva opinió, però incorpora la novetat del 3D. Tot i que segueixo sent força contrari a posar-me les ulleres per anar al cinema, s’ha de dir que la cosa millora clarament en films d’animació, però dubto molt que veure-la en 2D suposi una diferència suficient com per pagar 3 euros més per l’entrada. En tot cas, si per alguna cosa destaca Toy Story 3 no és per l’efecte del 3D, tot i que el disseny i realisme dels entorns són, un cop més, espectaculars, sinó pel seu contingut i per totes les sensacions que genera a l’espectador.

El més emotiu s’ho reserva, com és lògic, pel final. Sembla mentida com un grapat de joguines de plàstic poden tocar-nos la fibra d’aquesta manera. D’acord que la intencionalitat del film és descarada durant aquests instants, però és que ho fan molt bé. En el fons, Pixar fa un gran homenatge a tota la trilogia, a la que l’ha portat on és ara, i és aquí quan ens adonem del que deia al principi, que aquests personatges quedaran per sempre. No és segur que la saga s’acabi aquí, però sí que hi ha la percepció que, com a mínim, s’acaba un cicle. Esperem que tots els cicles tinguin el mateix èxit, perquè Pixar té en marxa dues seqüeles més, Cars 2 (2011) i Monstruos S.A. 2 (2012). Personalment, prefereixo films originals, però ja han demostrat que fins i tot amb les seqüeles són uns mestres i que no comencen un projecte si darrere no hi ha un guió amb uns mínims estrictes de qualitat. L’últim exemple que ho demostra és a la cartellera, així que jo no me’l perdria.
Les critiques de cine són articles d'opinió, ja que el crític fa una critica sobre una pel·lícula, i dona el seu punt de vista.

dilluns, 18 d’octubre del 2010

Noves dificultats

Vam decidir seguir buscant un cap d'un nen petit, per poder alimentar-no's una mica. El pare estava molt afeblit, ja que feia molt que no menjava res, en canvi, la mare i jo encara ens aguantàvem de peus.
El pare finalment va caure, i es va quedar estes a terra, em va dir que m'ha apropés. Em va agafar la poteta, i em va donar un paper, em va dir, que aquest paper se'l havia trobat només arribar a París, també em va dir que no li donés a ningú, sobretot a cap poll que volgués ser el meu amic. Finalment va morir.
Vaig agafar el paper, em vaig mirar, el vaig intentar desxifrar, però era impossible. Vaig mirar al meu voltant, i vaig fer un crit, havia acabat de passar una persona amb una disfressa. No sabia ben bé que era aquella persona, però vaig pensar que la seva sang seria molt bona. Vaig agafar la poteta de la mare i va'm marxar a per aquell cap. La seva sang seguia estan fastigosa, però ens servia com a mínim per poder-nos alimentar una mica. Vam anar a seure a una vorera del carrer, i vaig notar que algú em tocava el paper que m'havia donat el pare. Em va donar el pare, em vaig girar i vaig veure un poll molt lleig agafant-me el paper. Em vaig aixecar de cop, i vaig anar corrents darrere d'ell, metres escoltava els crits de la mare. No vaig fer cas al que em deia, i vaig seguir corrents fins que el vaig atrapar. Li vaig treure el paper i li vaig donar una patada i posteriorment se'n va anar corrents. Pensava que no el tornaria a veure, però una part de mi em deia que ens tornaríem a veure. On? Quan? Tot això o decidirà el destí.

dimecres, 13 d’octubre del 2010

ESTRUCTURA, PAUTES I RECURSOS PER A L'ELABORACIÓ D'UNA NOTÍCIA

"Com es fa una notícia"
Es necessiten 153 persones per fer el diari desde l'administració fins els repartidors dels diaris. Cada persona té una feina encomanada per poder realitzar el diari. .
En la redacció es recullen les notícies enviades o buscades per ells. Posteriorment es seleccionen les notícies i abans d'escriure-les al diari hi ha una secció d'emarquetació. En investigació el periodista investiga el lloc dels fets. El redactor escriu tot el que ha cercat i ha trobat. els correctors corregeixen les noticies trobades. Abans de ser enviades als tallers gràfics s'ha de corregir per enviar els diaris a la rotativa.
El diari surt cada dia al carrer, i mentres tant els redactors van buscant, els fotògrafs treballant i els tècnics posant a punt la rotativa.


"Els informatius"
1. Comenta la frase: "La informació és un dels puntals bàsics de la democràcia..."
Per conèixer la democràcia necessitem informació per poder-la entendre-la i poder opinar sobre ella.
2. Quina funció tenen els elements visuals i sonors en un informatiu?
Fer que l'espectador que es vol informar sobre el que passa al món ho entengui millor i no sigui tant pesat, poder posar imatges ajuda a la comprensió. També es diferent quan passa una desgracia i tu poses una foto de la desgracia que quan poses gent rica als que no els ha passat res.
3. Quina funció té el presentador d'un informatiu?
Informar i explicar les noticies.
4. "Un informatiu ha de tenir ritme". Raona-ho.
Un informatiu ha de tenir ritme perquè si no, els informatius són molt avorrits i l'espectador al final ja no poden més i cabien de canal.

dilluns, 4 d’octubre del 2010

Anàlisi d'una foto de premsa

Ara analitzaré una fotografia que sortia en un diari francés:
- On s'ha situat el fotògraf? El fotògraf esta aprop de les persones que fugen de l'incendi. Però es troba lluny del foc i del cementiri que es troba al fons de la foto. La seva intenció es fer una doble lectura, ja que sembla que una llum il.lumini el cementiri, però les persones fugen. En veritat les persones no fugen del cementiri, si no del foc que es troba darrere del cementiri.

-És una fotografia en color o blanc i negre? La foto és en color. Predominen els colors càlids. Hi ha contrast, perque el blanc resalta molt en la fotografia, i el taronja del fons també.
-Quin tipus de pla ha triat? Ha triat un pla general. Amb el pla general ha aconseguit que es vegin els nois que fugen del foc.Hi ha mes pes en la part central i en la esquerre. Utilitza la llum natural i que fa resaltar molt el foc del fons.
-Si hi ha personatges, què expressen? Expressen por, ja que hi ha foc. però si ens fixem molt, podem veure anant cap a l'esglesia un home.
-Quines sensacions tens en veure la imatge? Hi ha algun element que et cridi especialment l’atenció? El foc arriba al cementiri, aixó és el que més em crida l'atenció. Les sensacions que produeixen són de fugir de la mort. 
Què interpretes que està passant? I quina intenció creus que té el fotògraf en recollir-ho, informar sobre allò o ens vol trametre algun altre significat? El que interpreto es que hi ha un incendi i s'ha de fugir. Ens vol transmetre que la gent fuig del cementiri, però no es veritat. Fugen del foc. 
-Canvia el significat de la imatge el titular que l’acompanya? Si, perque t'esta dient que fugen de l'infern. 
- Busca un títol a la imatge diferent al proposat. Fugint de la mort.